Tarife de referinta RCA in functie de varsta soferilor

Tarife de referinta RCA

Info Asigurari • iulie 18, 2020 • AtA

Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.) a publicat, pe 10 aprilie 2020, noile tarife de referinta RCA. Acestea au crescut la toate categoriile de varsta, pentru toate capacitatile cilindrice, comparativ cu tarifele anuntate anterior. Aceste modificari sunt generate, in principal, de evolutia daunalitatii. Info aici

Cel mai mic tarif de referinta RCA, de 691 de lei, este pentru soferii cu varste intre 31 si 40 de ani, care conduc masini cu o capacitate cilindrica sub 1200 de centimetri cubi. Cel mai mare tarif de referinta, de 2.870 de lei, este destinat soferilor sub 30 de ani care conduc masini cu motoare de peste 2.500 cmc.

Din analiza tarifelor publicate astazi remarcam faptul ca nu exista variatii semnificative fata de cele anterioare, ceea ce ne indica o stabilitate la nivelul pietei. Vorbim de evolutii marginale, normale pentru o piata libera. Ne uitam cu mare atentie la tarifele de pe piata RCA si suntem pregatiti sa adoptam toate masurile legale pentru a preintampina eventualele dezechilibre pe acest segment.

Cristian ROSU, Vicepresedintele ASF

Modificarile tarifelor de referinta estimate pentru fiecare segment de risc sunt generate, in principal, de evolutia daunalitatii in perioadele de referinta luate in considerare in cadrul celor doua exercitii de calcul.

Tarife de referinta RCA persoane fizice - Aprilie 2020
Tarife de referinta RCA persoane fizice – Aprilie 2020

Tarife de referinta RCA persoane juridice - Aprilie 2020
Tarife de referinta RCA persoane juridice – Aprilie 2020

Cum au fost calculate tarifele de referinta RCA

Tarifele de referinta au fost calculate, potrivit prevederilor legale, de o companie independenta – Ernst & Young Assurance Services SRL. In functie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfa, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoana juridica/persoana fizica), de varsta asiguratilor in cazul persoanelor fizice, precum si de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrica sau puterea, masa maxima autorizata, numarul de locuri).

Publicarea tarifelor de referinta reprezinta un demers ce conduce la cresterea transparentei, la informarea si la transmiterea catre consumatori a unor informatii corecte si complete cu privire la politele de asigurare RCA.

Tarifele de referinta nu reprezinta tarife la care sunt incheiate politele RCA in piata. Ele sunt calculate in conformitate cu prevederile Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie.