Informatii despre asigurarea obligatorie de locuinta

Asigurarea obligatorie de locuinta

Locuinte • septembrie 19, 2020 • AtA

Informatii utile despre asigurarea obligatorie de locuinta. Ce acopera, care sunt riscurile suportate in lispa acesteia, precum si cum trebuie sa procedezi in cazul producerii unui eveniment asigurat. Poate fi o inundatie, cutremur sau alunecare de teren.

Sunt detalii a caror cunoastere poate usura procesul de intocmire a dosarului de dauna. Si, de ce nu, scurtarea timpului de acordare a despagubirii in eventualitatea unei daune.

Ce este asigurarea obligatorie de locuinta?

Asigurarea obligatorie de locuinta, numita asigurare PAD, este emisa de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID). Pe scurt, este polita care iti asigura casa impotriva dezastrelor naturale. In caz ca nu ai stiut pana acum, asigurarea locuintei este obligatorie!

Trebuie sa inchei si o polita obligatorie daca ai deja una facultativa?

Da. „Aceasta a fost decizia asiguratorilor in momentul in care a fost elaborata legea asigurarilor obligatorii. Nu vorbesc doar de cei 13 care fac parte din PAID, ci si de alte companii din piata asigurarilor”, afirma Radu Popescu, consilier in cadrul Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), compania care emite aceste polite.

Ce acoperea polita PAD

PAD se incheie exclusiv pentru imobilele cu destinatie de locuinta si acopera daunele produse de:

  • pagubele efectiv produse prin actiunea miscarii seismice asupra locuintei;
  • pagubele efectiv produse prin alunecari de teren;
  • pagubele provocate de precipitatii atmosferice ori topirea brusca a zapezii sau revarsari de cursuri de ape, care au ca efect producerea de inundatii;
  • pagubele produse constructiilor in urma patrunderii si infiltrarii apei, in cazul acoperirii pe scurta durata a terenului cu un strat de apa, provenit din revarsarea unui curs de apa, a unui lac sau a marii ori din formarea sau revarsarea torentelor, suvoaielor sau puhoaielor din orice cauza, inclusiv ruperea digurilor;

Ce inseamna exclusiv pentru imobilele cu destinatie de locuinta?

Spre exemplu, daca folosesti un imobil ca punct de lucru pentru o societate, acesta ar putea duce la excluderea de la plata despagubirii.

De asemenea, cladirile care nu fac corp comun cu locuinta nu sunt asigurate prin asigurarea obligatorie de locuinta (bucatarii exterioare, foisoare, etc.)

O magazie sau un garaj nu sunt incluse in asigurare, chiar daca pot fi legate structural de casa. La tara, de multe ori, ne trezim in situatia de a avea doua imobile cu destinatie de locuinta, adica o casa veche si o casa noua. In acest caz, esti nevoit sa inchei o polita pentru fiecare locuinta.

Bunurile, cum ar fi: centrala termica, boilerul si hidroforul sunt acoperite prin asigurare doar daca acestea se afla intr-o incapere care este legata structural de imobilul asigurat.

Care sunt riscurile fara asigurarea obligatorie de locuinta

Dupa cum stim, conform legii, asigurarea locuintei este obligatorie, iar autoritatile locale pot trece la amendarea prorietarilor de locuinte fara o asigurare. Totusi, chiar daca nu vei fi amendat pentru lipsa acestei asigurari, trebuie sa ai in vedere riscurile la care te supui.

Lipsa asigurarii obligatorii inseamna ca, in caz de cutremur major sau alta catastrofa care ar afecta locuinta, iti asumi personal, si in totalitate, riscurile si vei suporta integral costurile de reparatie. Autoritatile nu ofera ajutoare financiare in astfel de cazuri.

Ce faci in cazul producerii unui eveniment asigurat?

In urma producerii unui eveniment asigurat, care produce avarii locuintei asigurata, anunti primaria cu privire la natura daunei, o alunecare de teren sau o inundatie. Soliciti o comisie din partea primariei sa vina si sa constate daunele. Se intocmeste un proces verbal iar tu primesti o copie.

Acel document il depui la dosarul de dauna. Formulezi in scris cererea de despagubire catre asiguratorul care a eliberat PAD si il anunti cu privire la dauna produsa. Despagubirile pot fi incasate fie direct in contul tau, fie cash, prin ridicarea de la oricare dintre casieriile CEC Bank in baza actului de identitate,

Pentru finalizarea dosarului de dauna si acordarea despagubirii, trebuie sa depui copia actelor de proprietate a imobilului asigurat.

Documentele pot fi depuse direct la sediul asiguratorului, unde ai incheiat polita ,personal, sau prin e-mail. Ori la adresa office@paidromania.ro. Nu uita sa precizezi numarul politei de asigurare si numele, asa cum sunt trecute in polita.