Cum alegi polita potrivita de asigurare auto in Romania

Polita potrivita de asigurare auto

Info Asigurari • iulie 16, 2020 • AtA

Companiile de asigurari din Romania ofera o multitudine de polite de asigurare auto care raspund nevoilor specifice ale cumparatorilor.

Insa alegerea politei potrivite de asigurare auto poate fi dificila datorita planurilor diferite, cu caracteristici diferite, iar aceste planuri vin la diverse pachete de pret.

Ce este asigurarea auto?

Asigurarea auto este un contract incheiat intre tine si societatea de asigurare. Scopul acestui contract fiind protectia financiara, in cazul in care esti implicat intr-un accident.

In baza contractului esti de acord sa platesti o prima, iar societatea de asigurare este de  acord sa te despagubeasca conform conditiilor stipulate in contract. Majoritatea asigurarilor auto se incheie pe o durata de 6 luni sau un an.

Prin urmare, este important sa-ti faci cercetarea bine inainte de a alege polita potrivita de asigurare auto care se identifica cel mai bine cu nevoile tale. Iata cateva sfaturi care ar trebui sa te ajute:

Cunoaste-ti nevoile

Inainte de a incepe sa cauti cea mai buna asigurare auto sau cea mai buna companie de asigurari, evalueaza-ti nevoile si cunoaste tipul de polita dorit. In Romania, exista doua tipuri de polite de asigurare auto: RCA si polita facultativa CASCO.

Care este diferenta intre RCA si CASCO?

Asigurarea RCA este o asigurare obligatorie prin lege. Acopera numai daunele aduse tertului. In cadrul unei asigurari terte, nu primesti compensatii pentru daunele aduse masinii.

Pe de alta parte, o polita de asigurare auto completa CASCO, acopera atat raspunderea terta parte, cat si deteriorarea masinii tale.

Deci, daca cauti un plan de baza cu o prima accesibila, un plan de raspundere RCA ar fi o alegere ideala. Dar, daca conduci o masina de lux, este mai bine sa achizitionezi o oferta cuprinzatoare, deoarece aceasta va ajuta la reducerea obligatiilor financiare in caz de accident.

Compara planurile

Dupa ce esti sigur de tipul politei de asigurare auto de care ai nevoie, este o idee buna sa compari tarifele de la diferite companii de asigurari inainte de a lua decizia de cumparare.

Trebuie sa compari planurile in ceea ce priveste suma asigurata, incluziunile si excluderea politei, optiuni suplimentare oferite, procesul de revendicare, deductibile etc. Alege un plan rentabil pentru prima pe care o platesti.

Optiuni suplimentare

Exista optiuni suplimentare de acoperire pe care le poti achizitiona platind o prima suplimentara.

Asiguratorii largesc domeniul de aplicare al politei si ofera acoperire impotriva daunelor specifice care nu sunt incluse in planul obisnuit.

Trebuie sa intrebi asiguratorul despre optiunile suplimentare oferite si sa alegi ce se potriveste cel mai bine nevoilor. Cu toate acestea, trebuie sa stii ca majoritate optiunilor sunt disponibile numai pentru detinatorii de polite de asigurare CASCO.

Verifica procesul de revendicare

Unul dintre obiectivele principale ale achizitionarii unei polite de asigurare auto este sa obtii asistenta financiara imediata in caz de accident. Deci, este extrem de important sa alegi o asigurare care are un proces de revendicare usor si rapid.

Ultimul lucru pe care l-ai dori in timpul unei situatii de urgenta este parcurgerea unei proceduri complicata pentru a obtine compensatii pentru pierderi.

Raportul de decontare a creantelor asiguratorului

Nu multi cumparatori de asigurari auto inteleg importanta raportului de decontare a creantelor. Inainte de finalizarea contractului, trebuie sa verifici raportul de decontare a cererilor.

Acest raport indica numarul de cereri pe care asiguratorul le-a solutionat cu succes in raport cu numarul de cereri de creanta primite intr-un an. Este mai bine sa cumperi o polita de la o companie care are procent de rezolvare a cazurilor ridicat, deoarece ai sanse mai bune.

Nu furniza niciodata informatii gresite

Multi cumparatori de asigurari auto pentru prima data au tendinta de a furniza informatii incorecte despre vsrsta si istoricul lor de conducere pentru a reduce prima de asigurare.

Dar astfel de practici se pot dovedi a fi o greseala costisitoare la momentul depunerii unei cereri. Daca asiguratorul constata ca informatiile sunt inselatoare, asigurarea ta va fi anulata. Deci, este recomandata sa fii sincer si sa furnizezi detalii precise in formularul de cerere.

Fii constient de termenii si conditiile politei

Nu in ultimul rand, inainte de a semna documentele, citeste cu atentie termenii si conditiile si verifica daca termenii sunt favorabili si satisfac nevoile tale. Acesta este un pas esential pentru a evita orice probleme legale la momentul depunerii unei cereri.

Concluzii despre polita potrivita de asigurare auto

Cumpararea unei polite de asigurare auto nu este atat de grea pe cat poate parea. Urmareste sfaturile mentionate mai sus, te pot ajuta enorm sa alegi planul potrivit.