Varsta, experienta de conducere si pretul asigurarii auto

Experienta de conducere si pretul asigurarii auto

Auto • octombrie 4, 2020 • AtA

Cat de importanta este varsta si experienta de conducere atunci cand vine vorba de calcularea tarifelor de asigurare? Cat de mult influenteaza experienta costul asigurarii tale?

Dovada experientei de conducere, pentru a incheia o asigurare auto, nu este obligatorie, dar, cu cat ai mai multa experiena in condus, cu atat mai mici vor fi si primele de asigurare auto.

Furnizorul de asigurari auto va lua in considerare diferiti factori personali la calcularea tarifelor de asigurare. Doua dintre lucrurile care atrag atentia sunt: experienta ta de conducere si varsta ta.

Varsta vs. experienta de conducere: cine plateste mai mult?

Daca vorbim strict de experienta, exista o diferenta clara intre un adolescent de 18 ani si un sofer matur, cu 20 ani la volan. Soferii tineri au, evident, mai putina experienta de conducere decat soferii mai in varsta.

Marea majoritate a soferilor fara experienta este constituita din soferi adolescenti. Soferii adolescenti sunt cunoscuti pentru comportamentul de conducere necorespunzator care duce la accidente.

Sa presupunem cazul a doi soferi cu acelasi model de masina, care locuiesc in acelasi cartier si au acelasi loc de munca.

Sa presupunem chiar ca au aceeasi varsta. Singura diferenta fiind experienta de conducere: unul conduce de 15 ani, iar celalalt tocmai si-a obtinut permisul.

Cine va obtine o prima de asigurare mai mica?

Desigur, cel cu mai multa experienta. In general, cu cat ai mai multa experienta de conducere, cu atat este mai putin probabil sa ai o coliziune. Daca ai fost sofer bun o perioada lunga de timp, atunci compania de asigurari te va favoriza.

Si are sens.

Daca nu ai accidente din culpa sau incalcari ale regulilor de trafic inregistrate, ar trebui sa fi recompensat. A fi un sofer veteran, fara incidente, cu siguranta vine cu un bonus.

Numarul anilor in care ai condus

Asadar, esti un sofer de 35 ani care soliciti pentru prima data asigurarea auto. Nu ai avut niciodata o polita de asigurare inainte si nu esti un sofer tanar.

Cat vei plati pentru asigurare?

Pentru inceput, te incadrezi in categoria soferilor cu risc mare. Aproape la fel de riscant ca un sofer mai tanar. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu ai un istoric real de conducere verificabil.

In ochii companiei de asigurari, nu ai condus un vehicul de 17 ani – si asta inseamna ca esti relativ neexperimentat (chiar daca ai obtinut permisul de conducere in ziua in care ai implinit 18 ani).

Daca nu ai avut o polita de asigurare, pe numele tau, timp de 17 de ani, atunci nu se cunoaste istoricul tau de conducere. Acest lucru face dificil evaluarea riscului ca sofer. Fara a cunoaste factorul de risc, se percepe un pret mai mare pentru asigurarea auto.

Iata de ce experienta la volan este atat de importanta: companiile de asigurari trebuie sa-ti verifice istoricul anterior. Daca nu pot verifica istoricul de conducere sau daca nu ai un istoric de conducere anterior, poti ajunge sa platesti tarife de asigurare ca un sofer nou de 18 ani.

Cum sa platesti mai putin pentru un RCA

Cum platesti mai putin pentru un RCA?

Pretul asigurarii auto obligatorii (RCA) i-a determinat pe soferii tineri sa nu mai treaca masinile pe numele lor, pentru a plati un pret mai mic. Astfet, tot mai multi tineri trec masinile pe numele rudelor mai in varsta.

Dupa cum bine stim, pretul politei RCA se stabileste in functie de varsta dar si de experienta la volan.

Totusi, tarifele de referinta RCA nu sunt si tarifele la care sunt incheiate politele de asigurare. Conducatorii auto care nu au un istoric negativ, vor primi intotdeauna o reducere la plata politei RCA.

Concluzii

Compara cotatiile de asigurare pentru a gasi pretul perfect.

Experienta are un impact enorm asupra pretului final al asigurarii auto. In general, soferii cu experienta sunt soferi mai siguri, care sunt mai putin susceptibili de accidente. Asta inseamna ca platesc mai putin.

Cu toate acestea, nu toate companiile pun acelasi accent pe experienta. Unele companii pot percepe tarife relativ ieftine pentru soferi. Compara ofertele de asigurari auto RCA online pentru a te asigura ca primesti cea mai buna oferta.